TR EN

Cengiz Göllü, ikinci evinde anıldı

27 Aralık 2014

Eczacıbaşı Spor Kulübü'nde 1973’ten itibaren 21 sezon kadın ve erkek voleybol takımlarının teknik direktörlüğünü yapan, Türk voleybolunun efsane ismi Cengiz Göllü için, Eczacıbaşı Spor Salonu’nda anma töreni düzenlendi.

Eczacıbaşı Spor Salonu’ndaki törende Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı “Eğer Eczacıbaşı Spor Kulübü Türk sporunda yeni bir aşamayı başlatmışsa, bunun temelinde Cengiz Göllü'nün yetiştirdiği oyuncular, takımlar, O’nun yerleştirdiği çalışma yöntemleri, yaklaşımları, katkıları yatar. Cengiz Göllü tüm Eczacıbaşılılar’a örnek oldu. Bize olan mirası, spor tarihine geçen sayısız başarılardan, kupalardan çok öteye geçer. Kendisini saygıyla anıyoruz” dedi.

Törende konuşan Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Eczacıbaşı Spor Kulübü Başkanı Faruk Eczacıbaşı ise şunları söyledi: “Cengiz Göllü, Türk sporunun bir başarı hikayesi, daha doğrusu Türkiye'nin bir başarı hikayesidir. Türk voleybol tarihinin ve Eczacıbaşı Spor Kulübü’nün başarısının en başındaki isimlerden biridir. Görev yaptığı 21 sezon boyunca erkek voleybolda 12 Türkiye Şampiyonluğu, kadın voleybolda bu daha da çarpıcı 17 sezon arka arkaya Türkiye Şampiyonluğu elde etti. Bu Türkiye’de ilk ve tektir. O’nun katkılarıyla voleybol Eczacıbaşı’nı aştı, Türk voleybolu Türkiye’yi de aştı. Bugün Avrupa’nın en ömeli temsilcilerinden biriyiz. Bana göre voleybolun iki anlamlı noktası daha var. Birincisi voleybol Türkiye'de magazinsel olmadı ve güler yüzlü ciddiyetini hiç kaybetmedi. Diğeri de elde ettiği başarı sürdürülebilir oldu. Aslında bu bahsettiklerimi bir kişi için söyleyecek olursak tüm bu özellikleri Cengiz Göllü’de görebiliriz; “güler yüzlü bir ciddiyet, sürdürülebilir bir başarı düşüncesi ve magazin basınından uzak durmak”. Türkiye'de sporun kalitesinin bir örneği voleyboldur ve Cengiz Göllü bunun başını çekmiştir. Bu camianın bir parçası olmasından hem ben, hem Eczacıbaşı Spor Kulübü sanırım herkes büyük gurur duyuyor. Cengiz Göllü yalnız değildi, O’nun arkasında da gizli kahramanlar vardı.  Cengiz Göllü’nün en büyük gücü ve en yakın destekçisi olan ailesine “eşi Hümeyra Göllü, kızları Emel ve Arzu’ya” bu plaketle bir kez daha teşekkür ediyorum.”

Kulüp Başkanı Faruk Eczacıbaşı’nın verdiği plaketin ardından “Şu anda Cengiz Göllü’nün ikinci kez doğduğu yerdeyim çocuklarımla birlikte. O yüzden çok mutluyuz. Eczacıbaşı, Cengiz Göllü’yü yüceltti, Cengiz Göllü Eczacıbaşı’nı ve birlikte devleştiler. Türkiye ve Avrupa’da çok önemli, güzel başarılar elde ettiler. Tüm Eczacıbaşı Ailesi’ne, Eczacıbaşı’nda birlikte çalıştığı tüm arkadaşlarına çok teşekkür ederim. Umarım her zaman başarılı olurlar” diye konuşan Cengiz Göllü’nün eşi Hümeyra Göllü’den sonra kızı eski voleybolcu Arzu Göllü “Babam Eczacıbaşı’na geldiğinde üç yaşındaydım. Çocukluğum, gençliğim burada geçti. Eczacıbaşı Ailesi’nin ve Kulübün bize olan güveni, inancı, sağladıkları imkanlar olmasa, ben kendi adıma söylüyorum, ne kariyerimde bu kadar şampiyonluklar görebilirdim, ne büyük takımlara yükselebilirdim, gerçekten minnettarım. Umarım babama yakışır bir evlat ve sporcu olabilmişimdir. Herşey için çok teşekkür ederim” dedi.

Törende kısa bir konuşma yapan Türkiye Voleybol Federasyonu Başkanı Özkan Mutlugil ise “Acımız çok büyük. Voleybolumuzun çok önemli bir değerini kaybettik ancak, camia olarak aynı zamanda onurumuz ve gururumuz da çok büyük. Vefat etmeden önce voleybola verdiği büyük katkıların yanı sıra çok önemli bir miras daha bırakıp, 56 yıllık tecrübesini bir kitaba aktaran Cengiz Göllü, kitabıyla da sporumuz için çok önemli bir kaynak oldu. Çalışkanlığıyla, antrenörlüğüyle, liderliğiyle, en önemli özelliklerinden biri olan fair-play ruhu ile, her yönüyle, tüm sporculara ve hepimize örnek olan bir kişilikti. Türk voleybolunun bugünlere gelmesinde çok büyük emek var. Oyuncuların, antrenörlerin, kulüplerin, ailelerin, federasyonların, federasyon başkanlarının… Çok ciddi bir ekip çalışması. Fakat bazı kulüplerimizin katkısı çok daha büyük. Voleybol tarihimize baktığımızda başarılarıyla Eczacıbaşı’nın ve Cengiz Göllü’nün ciddi bir dönemi kapsadığını görüyoruz. Türkiye Voleybol Federasyonu ve şahsım adına Eczacıbaşı ailesine özellikle teşekkür ederim. Son olarak Göllü Ailesi’ne başsağlığı diliyorum. Cengiz Göllü gibi bir kişiye sahip olduğumuz için büyük onur duyuyoruz” dedi.

Törene; Eczacıbaşı Holding Yönerim Kurulu Başkanı Bületn Eczacıbaşı, Eczacıbaşı Holding Başkan Yardımcısı ve Eczacıbaşı Spor Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Eczacıbaşı, Kulüp Yönerim Kurulu Üyeleri, Cengiz Göllü’nün eşi Hümeyra Göllü, kızları; Emel Usul ve Arzu Göllü ile yakın aile üyeleri, Türkiye Voleybol Federasyonu Başkanı Özkan Mutlugil, Türkiye Voleybol Federasyon Başkanı eski Yönetim Kurulu Başkanı Erol Ünal Karabıyık’ın yanı sıra Eczacıbaşı’nda görev yaptığı 21 yıl süresince Cengiz Göllü’nün teknik direktörlüğünü yaptığı takımların kadrosunda yer alan kadın ve erkek voleybolcular, birlikte çalıştığı antrenör ve idareciler katıldı.

Sayın Cengiz Göllü’ye bir kez daha rahmet, ailesine,Eczacıbaşı Spor Kulübü’ne, dostlarına, arkadaşlarına, voleybol ve spor camiasına, tüm sevenlerine sabır diliyoruz.

Cengiz Göllü kimdir?

28 Mart 1938’de Ankara’da doğdu. Spora hentbolle başladı, sonra voleybola ilgi duydu. Sırasıyla Demirspor, Kale İstatistik, Muhafızgücü ve İstatistik takımlarında oynadı. 1966’da antrenörlüğe başladı. 1973’te Eczacıbaşı Voleybol Şubesi’nin teknik direktörlüğüne atandı. Hem kadın hem erkek voleybol takımlarının başında yer alan isim oldu.

Eczacıbaşı’nda görev yaptığı yirmi bir sezon boyunca sayısız oyuncu yetiştirdi. Eczacıbaşı’na 29 Türkiye Şampiyonluğu, yüzü aşkın kupa kazandırdı. Uzun yıllar kadın voleybol milli takımını çalıştırdı ve uluslararası karşılaşmalarda büyük başarılar kazanmalarını sağladı. Eczacıbaşı’ndan ayrıldıktan sonra antrenörlüğe devam etti. 1993-2006 yılları arasında sırasıyla; Galatasaray, Karşıyaka, Sökespor ve Beşiktaş kadın voleybol takımlarında antrenörlük yaptı. 2007-2011 yılları arasında Milli Takımlar Genel Koordinatörü olarak görev aldı.

TVF tarafından Bursa’da “Cengiz Göllü” Voleybol Salonu yaptırıldı ve salon 15 Haziran 2013’te açıldı. Cengiz Göllü evli ve iki kızı var. Kızlarından biri Türk voleybolunun yakından tanıdığı Arzu Göllü’dür.

Haberi Paylaş

Son Haberler

Hoş geldin Kathryn Plummer!

10 Mayıs 2024

Eczacıbaşı Dynavit, 2024-2025 Sezonu kadrosuna son İtalya Ligi ve CEV Şampiyonlar Ligi şampiyonu Amerikalı smaçör Kathryn Plummer’ı kattı.

'BALADIN' belgeseli yayında

10 Mayıs 2024

Altyapımızdan yetiştirdiğimiz ve 2015 - 2016 Sezonunda A takıma yükselen milli sporcumuz Hande Baladın'ın, kariyerini merkeze alan “Baladın” belgeselini aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz.

Eczacıbaşı Spor Kulübü Ürünleri Tümünü Gör

Dynavit